Het Noorden meer geluk en beter in het eindspel

Harry beleeft, seizoen 2, aflevering 7

Ondanks de griep ging Kor voor het teambelang mee naar Hijken. Wegens wateroverlast en kortsluiting op de speellocatie moesten het eerste en tweede uitwijken naar de Kerk. Deze eerste tegenslag had enkele spelers fysieke en mentale inspanning gekost om tijdig de noodlocatie voor elkaar te krijgen. De tegenstanders van het eerste hadden moeite om 10 “krachtige” spelers naar Hijken te zenden. Wegens ziekte werden het er zelfs 9.

Het Noorden kwam helaas voor ons met hun “vertrouwde krachtige basis”. De opstellingen gaven echter een gunstige paring voor ons. Op Bord 1 Benjo tegen het aanstormend talent Wouter Wolff (virtuele rating 1450!). Benjo werd nog even snel door Kor geïnformeerd over het potentieel van zijn tegenstander die in het boekje nog een rating heeft van 927. Benjo nam deze uitdaging aan en toverde een opsluiting van de lange vleugel van Wouter op het bord. De strijd kon beginnen. Kon Wouter voordelig loskomen of was de “klem” van Benjo met voldoende precisie gezet. Wouter vocht als een Wolff maar had geen kans tegen het “leeuwenhart” van Benjo en moest opgeven.
Op bord 10 werd Alex van Prinsenbeek met enige doeltreffend sloopwerk van Berend netjes op remise gehouden.

Op Bord 6 vloog Bert als een jonge hond Martijn de Jong aan. De aanval gaf Bert licht voordeel maar die verdampte op zet 31 toen Bert het creatieve 19-23 speelde. Martijn greep zijn kans en kon acht zetten later de felicitaties in ontvangst nemen.

 

Op bord twee had Henk Stroetinga een Hek genomen tegen Herm Jan. Herm Jan speelde dit goed tegen en kreeg op zet 40 een doorbraak en de winst door Henk aangeboden. Helaas is Herm Jan zeer principieel en neemt hij geen “cadeautjes” tijdens de wedstrijd aan en speelde gewoon 10-14 om 17 zetten later remise aan te nemen.

Op bord 3 moest Hans tegen Brenda Wijninga zorgen voor de noodzakelijke winst. Door deze druk speelde Hans waarschijnlijk op zet 17 het dubieuze 48-42. Na veel laveren profiteerde Brenda slim van de zwakte in het midden bij Hans en moest Hans tegen de verwachting in een nederlaag incasseren. Dan moest het maar komen van Kor in zijn partij tegen Johan Rademaker op bord 8. Kor kreeg echter te maken met het grondige sloopwerk van Rademaker BV. De niet fitte Kor probeerde nog een list te vinden om de sloophamer van Johan af te nemen. Dit mislukte echter door de stevige grip van Johan. Hierdoor werd het terecht een remise.

In mijn eigen partij tegen Jan van Meggelen forceerde ik de stand zodanig dat Jan naar veld 29 moest.
Ja en dan de keuze op zet 35! Is 49-44 de beste of breng ik mijzelf nog in verlegenheid? Na 49-44, 15-20, 39-33 en 29-34 zou ik er invliegen met 37-31, x, x41, x23, 33-29, x. x. x en 35-30.
Echter ik kon niet voorzien hoe het zou aflopen als Jan gewoon 9-13 of 1-7 zou spelen na 49-44. Gezien de standen toen op de borden gekozen voor 39-34.

In de uitvoering van het plan om het overgebleven dunne klassieke stand te gaan winnen verslikte ik mij in de 17-21 van Jan op zet 48. Hierdoor moest ik plan B inzetten en afwikkelen met een 3 om 3 die mij even een schijfje voor opleverde maar uiteindelijk een remise.

 

Bij de tussenstand 6-8 waren er nog drie partijen bezig. Danny Staal tegen Jaap gaf een spektakelpartij. Als Jaap op zet 33 36-31 had aangedurfd (zie de momenten) dan had het engeltje op de schouder van Danny wederom aan de bak gemoeten. Helaas maakte Jaap op zet 49 de beslissende fout met 38-33 ipv 39-33(remise) en was het tiende punt binnen voor Het Noorden.

Bert de Jong nam tegen Henk Kalk een bijzondere dam die met het vervolg tot winst voor Henk leidde.

 

 

Zou Rik nog kunnen winnen tegen Paul Wijninga, was mijn vraag toen ik bij hun bord kwam op zet 53.
Rik deed de afwachtende zet 44-50 en deed geen poging om een tweede dam te halen?

 

Eindstand 8-12. Naar de gehele wedstrijd gekeken hadden wij met wat meer geluk en scherpte een 10-10 binnen gehaald. Helaas was het Noorden nu scherper in het afmaken van de kansen en het verdedigen onder druk.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.