Onstuimige uitwedstrijd in Arnhem: 7-13!

12-12-2015  CTD Arnhem – Hijken DTC  7-13

Jan Ekke de Vries

Zonder Ivan Tromifov uit Sint Petersburg was het de vraag wie de gelukkige zou zijn om het eerste te versterken in de uitwedstrijd tegen Arnhem. Nog vers in het geheugen ligt de lastige uitwedstrijd in het kampioenseizoen 2013-2014 toen Hijken uiteindelijk aan het langste eind trok met 8-12 maar die zege was buitengewoon zwaarbevochten. Het tweede team kon zich geen uitleen permitteren vanwege de belangrijke kraker tegen Heerenveen. Dat bleek gegrond want het Tweede won afgemeten met 9-11 en verzamelden daarbij kostbare punten voor lijfsbehoud in de Hoofdklasse.

Zodoende werd Rob Knevel bereid gevonden in te vallen. Vol goede moed bestreed hij accuraat het aanvallende spel van Henk Grotenhuis ten Harkel. Na een positioneel opbouwfoutje veranderde zijn stelling echter in een rokende puinhoop en kon snel opgeven. Alexei Domchev wandelende op dat moment al rustig langs de borden van zijn teamgenoten nadat een interessante opening met wederzijdse randschijven verwaterde tot een puntendeling. Kopman Roel Boomstra opende de score voor Hijken. Met een gezonde Ghestem-doorstoot creëerde Roel een rookgordijn waardoor tegenstander Sander Neutel in dichte mist mistastte en kon opgeven.

Oud wereldkampioen Harm Wiersma stal de show met een messcherpe Roozenburg aanval waardoor tegenstander Rik Twilhaar urenlang in touwen hing. Hij verdedigde zich manmoedig en kwam bewonderenswaardig nog dicht bij een remise, totdat Wiersma met een duivelse finesse toch beide punten naar zich toe trok. Ook Wouter Wolff bekroonde een ijzersterke partij tegen Leo Aliar. Zijn centrum stapelde Aliar voor allerhande problemen die hem uiteindelijk te machtig werden. Maar toen Hin Wong zeer verrassend counterde tegen Jacob Okken leek de wedstrijd nog even heel spannend te worden…

Hans Jansen leek weliswaar regelrecht op de winst af te stevenen, maar liet de houwdegen Michael Palmer nog glippen. Jan Ekke de Vries belandde op dat moment in lastig moeras en moest oppassen niet onder de voet gelopen te worden. Na een blik op het scorebord met een doelpunt meer en in de wetenschap dat Sipma en Scholma zich in voordelige positie bevonden, trok hij aan de noodrem en voerde de partij veilig naar de remisehaven.

In de partij van Auke Scholma leek een luxe probleem te ontstaan. Auke creëerde met sterk positiespel zoveel druk dat er een schier oneindige stroom aan goede plannen opdoemde. Tegenstander Roethof verdedigde zich echter bekwaam en bereikte op het tandvlees een nadelig eindspel. In een heroïsch slot met twee verdedigende dammen op lange lijn zaaide Auke met een laatste ruil zoveel paniek dat Roethof in remise stand opgaf. Het aanhoudend grootmeesterlijk beuken op de verdedigende linies had kennelijk toch zijn mentale uitwerking. Wouter Sipma ten slotte voerde de score zelfs nog op tot 7-13 door Erik van der Weerdhof in een overmachtseindspel te slim af te wezen.

Volgende week de leuke thuiswedstrijd tegen SNA uit Heerhugowaard.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.