Roel Boomstra naar WK dammen

DvhN 4 oktober 2010

Door Bert Dollekamp

Groningen   Roel Boomstra gaat naar het WK dammen. Het bestuur van de KNDB (dambond) kende de 17 jarige Emmenaar een keuzeplaats toe op voorspraak van de commissie Topsport en bondscoach Rob Clerc. Ook de grootmeesters Kees Thijssen, Ron Heusdens en Martin Dolfing stonden op de shortlist, maar volgens de keuzecommissie heeft Boomstra op grond van zijn prestaties, klasse en mentaliteit de beste kans op een topklassering in Emmeloord en Urk, waar het WK in mei 2011 wordt gespeeld. Boomstra is na nationaal kampioen Alexander Baljakin, Pim Meurs (3e op het EK) en Wiebe van der Wijk (sponsorplaats), de vierde Nederlander die zijn opwachting maakt.

Boomstra sprong een gat in de lucht toen hij afgelopen weekend het bericht van de dambond kreeg. “Het is snel gegaan de afgelopen jaren. Martin, Kees en Ron zijn geweldige spelers en als je dan gekozen wordt is dat een grote eer. Ik ga er alles aan doen om de hoge verwachtingen waar te maken.” 

Martin Dolfing toonde zich zwaar teleurgesteld. “Ik gun het Roel van harte, maar voor mij is het een hard gelag en dat geldt vast ook voor Kees en Ron, die zich nota bene voor het afgelaste WK in Brazilie al geplaatst hadden. Het was eerlijker geweest als de bond ons een vierkamp had laten spelen”

Volgens bondscoach Rob Clerc is dat wel even ter sprake gekomen, maar als optie afgevallen, omdat de tijd dringt en het geen reguliere plaats betreft.  “Het beste was geweest om de nationaal kampioen 2011 naar het WK te sturen, maar de werelddambond wil het deelnemersveld begin november weten. De plaats is unaniem aan Boomstra toegekend op puur sportieve criteria. Hij is nog heel jong maar al zo sterk dat hij bovenin kan meedoen. Natuurlijk zal het ook de nodige publiciteit trekken, maar dat heeft bij de selectie geen enkele rol gespeeld. ”

Zaterdag mocht Boomstra in het competitieduel van Hijken DTC tegen Voldendam meteen aan de bak. Aan het negende bord trof hij niemand minder dan Europees kampioen Alexander Georgiev, een van de favorieten voor de wereldtitel. Boomstra nam meteen het initiatief, maar moest uiteindelijk hard werken voor een punt. Dolfing had tegen Ndjofang wel het beste van het spel, maar beslissend voordeel leverde het niet op.  Hijken kwam dankzij Jacob Okken op voorsprong, maar zowel Wouter Sipma als Hans Jansen misten voor open doel, zodat de Drenten voor de tweede maal op 10-10 bleven steken.

Uitslagen ereklasse dammen 2e ronde
Hijken DTC-Volendam 10-10: Domchev-Westerveld 1-1, Okken-Hansen 2-0, Jansen-Sier 1-1, Kroesbergen-Bastiaannet 1-1, De Vries-Mbongo 1-1, Dolfing-Ndjofang 1-1, Kalk-Oudshoorn 1-1, Sipma-Wiering 0-2, Boomstra-Georgiev 1-1, Palmans-Vatoetin 1-1
Overige uitslagen: Culemborg-Schiedam 6-14, Huissen-Apeldoorn 11-9, Tilburg-Westerhaar 7-13, Dammers uit Oost- Twente’s Eerste 8-12, Lunteren-Heerhugowaard 10-10
Stand: 1.  Twente 2-4 (26), 2.Westerhaar en Schiedam  2-4 (25), 4.Volendam 2-3 (21), 5.Apeldoorn 2-2 (23) 6.Hijken DTC en Huissen 2-2 (20), 8.Heerhugowaard 2-1 (19), 9.Culemborg en Lunteren  2-1 (16), 11.Dammers uit Oost 2-0 (16), 12. Tilburg 2-0 (13)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.