Roel en de creativo’s bekeren verder

Door Wouter Sipma

Nee, we waren niet het land in om een of andere godsdienst te verspreiden of om te lobbyen voor ons tiental; we speelden in Huissen de tweede ronde van de KNDB Beker! Al om 10:30 uur waren we allemaal gearriveerd vanuit verschillende uithoeken: Amsterdam (Hans), ouders (Michiel) en het Noorden (Roel en ik). De één bleek bij aankomst wat wakkerder dan de ander, maar iedereen had er zin in. Net als het Nederlands elftal zat het Hijkens viertal in de poule des doods met bekerkampioen Huissen (met dit keer GMI’s Gérard Jansen, Johan Krajenbrink, Geert van Aalten en staartbord Marcel Janssen), mede-ereklasser De Oldehove en hoofdklasser Huizum.

Alleen wisten wij wél meteen van het op papier zwakste zwakste team, Huizum, te winnen: 7-1. Roel wist de onevenwichtige opstelling (na 18 zetten 12 man op links, 3 op rechts, zie dia I) van Huizums kopman Johan Taeke Dekker af te straffen met een consequente aanval op diens rechtervleugel (dia II: 25-30 en 35-40 en Roel was erdoor): 0-2. Michiel was op bord 2 Anton Schotanus, die dacht dat hij Michiel te slim af was, te slim af en verkreeg daarmee enorm positioneel voordeel en de winst kwam snel. Ik probeerde Jan Adema in de opening verleiden tot een spannende KVO, maar ik mocht er meteen weer uit met positioneel voordeel. Na 38 zetten waren alle schijven op één na van Adema uit zijn centrum (dia I), maar gek genoeg waren zo’n 15 zetten later de rollen totaal omgedraaid (dia II). Ik bleef wél voordeel houden, maar door een thematisch dubbeloffer (vanuit II: 12-17, 22×11, 16×7, 23-19, 13-18, 29-23! met remise) van Adema was winst onmogelijk: 1-1. Op het laatste bord was Sietse Nagel na Hans’ 1. 32-27 al gauw de kluts kwijt en kreeg zware positionele problemen en binnen 25 zetten was hij een schijf kwijt. Hans gaf nog een mogelijke oplossing met behulp van een vreemde opstelling aan, maar Sietse zei: ’dat is allemaal veel te creatief…’, waarop Hans zijn wenkbrauwen fronste.

Dekker-Boomstra I

Dekker-Boomstra II

Adema-Sipma I

Adema-Sipma II

In de andere wedstrijd wist De Oldehove verrassend van Huissen te winnen en voor de tweede ronde waren we dus gewaarschuwd. Het werd dan ook een erg spannende wedstrijd. Ons superkanon Roel mocht met zwart tegen de Friese creativo Jan van Dijk en wist daar wel raad mee: binnen 25 zetten was schijfwinst een feit en na 40 zetten werd tot 0-2 besloten. Op bord 1 speelde Hans tegen Tjalling Goedemoed, maar hij deed ditmaal geen 1. 32-27 en won dus niet. De reden daarvoor was dat hij met zwart moest spelen (foutje van de teamleider..). Desondanks werd het een spannende klassieke partij die desondanks in remise eindigde (tja, klassiek): 1-1. Tot zover dus geen reden tot paniek, maar de standen op de overige borden gaven geen aanleiding tot blije gezichten voor ons. Ik was tegen Oege Dijkstra door een gebrek aan voorzichtigheid (en slaap?) weer in een KVO terechtgekomen en deze keer leek er geen uitweg. Tot mijn stomme verbazing overleefde ik dit avontuur echter en moest ik zelfs nog gaan nadenken over het remiseaanbod dat ik kreeg, gezien de penibele situatie op Michiels bord. Nadat ik het aanbod had afgeslagen kwam ik erachter dat ik een schijf achter stond in het eindspel en gelukkig werd het snel remise: 1-1. 4-2 dus. Maar daar was nog niet alles mee gezegd, integendeel. Vanuit de opening kwam Michiel (tegen Klaas Hendrik Leijenaar) minder te staan en moest zelfs een schijf geven en daarna een wanhoopscombinatie uithalen met een schijf en een dam achter als resultaat. Gelukkig voor ons dacht Klaas Hendrik de dam van Michiel af te nemen, maar vergat hij dat hij daarbij moest slaan. Was het gevaar daarmee afgewend? Nee, het eindspel was waarschijnlijk nog stééds verloren. Uiteindelijk bleef er een complexe 4×4 (2 dammen + 2 schijven tegen 3 dammen + 1 schijf) over, maar die verdedigde Michiel feilloos. Niemand had door wat hij met zijn 53e zet van plan was (Roel schudde het hoofd: ’hij geeft een schijf weg?!’), maar in feite was het een geniale remiseforcing (zie foto) waardoor er een 3-om-1 overbleef: 1-1 en dus wonnen we met 5-3.

Nu deze overwinning voor de poorten van de hel was weggesleept, was gelijkspel tegen Huissen (die van Huizum hadden gewonnen) genoeg, maar: als we zouden winnen zou Huissen uitgeschakeld zijn en dus geen concurrent meer in de finaleronde (waar ze nog sterker zouden kunnen opkomen). Na de opstelling weer eens flink gehusseld te hebben leken de paringen niet ongunstig. Ik besloot na de mislukking van de vorige ronde in de degelijke modus te gaan tegen Johan Krajenbrink en kwam niet echt in de problemen: 1-1. Roel had Marcel Janssen met snel, scherp en vooral sterk spel dermate in de problemen gebracht dat hij door zijn klok ging (en dat met 20 seconden per zet…) in een zo goed als verloren stand: 0-2 Hans speelde een geweldige partij tegen oude rivaal Geert van Aalten (eerste ontmoeting dateert van het NK Junioren in 1973!) in zijn favoriete omsingelende stijl waarmee hij al eerder Gantwarg vloerde. Ook hier begon het (net als in de eerste ronde) met 1. 32-27 en eindigde het in 2-0. Daarmee was de stand al snel op 5-1 gezet en was alles veilig. Michiel trof in Gérard Jansen de enige Huissenaar die zijn eigen niveau haalde en werd eigenlijk fraai weggespeeld, aangezien het eindspel dat op het oog probleemloos was, na betere beschouwing toch erg lastig bleek te zijn: 2-0 en dus wonnen we ook deze wedstrijd met 5-3.

Al met al is er zaterdag een uitstekende teamprestatie neergezet met als onbetwiste kopman Roel, die erg makkelijk (zo lijkt dat dan..) zijn 3 partijen won. Geflankeerd door Hans, die goed in vorm verkeert, Michiel (die op de juiste momenten wist uit te blinken) en mij (godzijdank heb ik het niet voor de rest verpest), bleek de overwinning onafwendbaar. In de andere wedstrijd speelden de Friese teams 4-4 en derhalve is De Oldehove als tweede geplaatst voor de eindrondes. Uiteindelijk verpestte ik het toch nog een beetje voor het team bij het zoeken naar station Arnhem om Hans af te zetten; we verdwaalden en uiteindelijk duurde de trip Het Koelhuis-station Arnhem bijna een uur. Daardoor misten we allen (behalve Michiel, die apart ging) een deel van de wedstrijd van het voetbal. Maar of dat nou zo erg was…

In de kwartfinale spelen we nu tegen RDC Rijnsburg, met sterke spelers zoals Frerik Andriessen en Cor van Dusseldorp. Mochten we dat overleven (bij 4-4 sneldammen!), dan moeten we tegen SNA of De Oldehove. En als we zo gelukkig zijn dat we de laatste ronde om de beker strijden dan is dat tegen Witte van Moort, DUO, Micone of Damcombinatie Fryslân. Hopelijk kunnen we dan een minstens zo sterk viertal op de been brengen en dan toeslaan! We zullen extra ons best doen omdat Jacob Okken er dan niet bij kan zijn, vanwege een achillespeesblessure. Dat zal de pijn hopelijk verzachten.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Roel en de creativo’s bekeren verder

  1. Kor de Groot says:

    Wouter, een erg mooi verslag! Dank. Erg mooi te lezen dat jullie er voor gezorgd hebben dat wij verder gaan in de beker. Met dit team kunnen wij erg ver komen, succes in de volgende ronde!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.