Siep Mensonides

Door Siep Buurke

Voor de oude leden van het Drents tiental zal het misschien volstrekt duidelijk zijn, maar voor de jonge leden niet, dunkt me. Mensonidesboys? Allereerst wie was die Mensonides? Siep Mensonides was in de jaren 60 en 70 voorzitter van de damclub Houdt-Stand uit Hoogezand-Sappemeer. Zijn grootste daden heeft hij verricht door het organiseren van het Brintadamtoernooi. Deze gemeenteambtenaar is van grote waarde voor de damsport geweest. Herm Jan Brascamp ziet hem nog steeds als de leider van de groep jonge leden die in de jaren 70 lid werden van Houdt-Stand.

22 november 1975, 1e team Houdt-Stand in het Parkhotel in Sappemeer. Foto: Ida Mulder. Staand van links naar rechts Henk Hofman, Ben Dekens, Hilko Koning, Bert Begeman, Siep Buurke, Harry Kolk, Jan Hendriks, Siep Mensonides. Zittend: Jos Stokkel en Berend Keizer.
Dit zijn dus de boys waar Herm Jan aan refereert.

In die tijd had Houdt-Stand een jonge ploeg. Folgert Lammerts ontbreekt in de foto, die was net verhuisd naar Veendam om enkele jaren later toch weer lid te worden. Later zijn daar nog eens meer leden uit Veendam bijgekomen: Leo Faber, Alex van Prinsenbeek en Henk Kalk.

Het roemruchte team van Houdt-Stand uit Hoogezand begin jaren 80 met Henk Kalk, Leo Faber, David Riupassa, Siep Buurke, Alex van Prinsenbeek, Ronald Karmoen, Jan van Meggelen, Jaques Galliard, Kenneth Morman, Hilko Koning en Harry Kolk.
In die tijd, de jaren 70, zijn er fameuze wedstrijden tegen Assen gespeeld, een team die aan de wieg van Hijken heeft gestaan. Zoals Bert Dollekamp ooit eens schreef: “Het begon in de jaren ‘70 met Damclub Assen. Daarvan bleef vanaf 1984 alleen het Drents Tiental over, dat in 1993 in de boezem van Damclub Hijken opgenomen werd. De afkorting DTC, Drents Tiental Combinatie, herinnert daar nog aan. De grote voortrekker was Evert Dollekamp.” Misschien dat Herm Jan nog de namen van dat tiental weet. Ik herinner mij alleen nog de broers Dollekamp en Hylkema en natuurlijk Herm Jan.
Henk Kalk is ook een typisch Houdt-Standspeler, zij het niet van de generatie Siep Mensonides.
Toen Henk Kalk mij vroeg voor Hijken te spelen leek mij dat bij uitstek gepast. Ook de legendarische Hilko Koning speelde ten slotte voor Hijken, hoe kon ik nee zeggen. Was een deel van het bijzondere team van Houdt-Stand weer bij elkaar, en dat bij het voormalige Assen!

5 Responses to Siep Mensonides

 1. Cor Barelds says:

  Beste webmaster,

  Ik stuurde mijn reactie door en vergat spellingscontrole.
  Zeker 10 slordigheden in dit stuk tekst.
  Kunt U het aanpassen? Ik vind het niet leuk en het staat ook slordig op deze mooie site.

  Bij voorbaat dank en groet,
  Cor Barelds

 2. Hilko Koning says:

  Nostalgie!
  Opgemerkt zij nog en wat niet onderschat moet worden dat Siep Mensonides de gehele organisatie van de toernooien geheel in zijn eentje voor zijn rekening nam!
  Daar moet je nu is mee aankomen in een tijd waarin iedereen zijn tuintje door iemand anders laat aanharken (met alle gevolgen van dien maar dit terzijde).
  Als Mensonides in zeer zeldzame gevallen al hulp inriep ging het natuurlijk nog fout ook. In 1969 kreeg ik van Mensonides een tienertourkaart (jawel jonge lezertjes) om de Surinamer Bakas Adjiedj van Schiphol te halen. U begrijpt dat ging niet goed. Gelukkig voor mij zat hij in de eerste ronde wel gewoon achter het bord.
  Na afloop van het toernooi vertelde Adjiedj in een kort dankwoord (U moet nu echt het prachtige onvervalste Surinaamse accent erbij halen); “ik kwam hier met holle wangen en ik ga terug met bolle wangen dankzij Brinta pap”.

  • Cor Barelds, jeugddamtrainer Brede School Gouda, comite schooldammen Waddinxveen, Boskoop says:

   Beste Hilko Koning,

   Ja, dat is even geleden, dat wij elkaar hebben gezien of gesproken. Echte bewustzijn daarvan hebben we amper? Hopelijk gaat het jou en iedereen die je lief hebt, goed.
   Waarom deze mail. Wel ik was op zoek naar (meer) informatie van Houdt Stand en Mensonides. Heeft te maken met een artikel ‘Terugblik op mijn 1e dampartij buitenshuis”. Lees ik dit artikel en elders een reactie van jou op het overlijden van Tiemen Oldenhuis (Dc Fivelgo). Jij hebt hem goed gekend.
   In mijn periode Houdt Stand (januari 1964 t/m seizoen 1968/1969 was ik 1 vol jaar ook lid van Fivelgo. Tiemen en ik schelen ongeveer 10 jaar in leeftijd, maar in de contacten in dat jaar voelde het aan als een vriend. Fijne kerel.
   Siep Buurke kwam ik 3 jaar geleden in GOUDA bij een bezoek aan DAMLUST tegen. Volgens mij hebben wij (Siep, jij, Bert Begeman en ik) maar 1 seizoen in een competitie gespeeld. Jij bent nog volop bezig. Mooi. We delen wel – ieder voor zich – herinneringen aan de sfeer bij Houdt Stand en de toernooien. Sinds 15 jaar speel ik alleen maar af en toe in dagtoernooien, organiseer schooldam toernooien in Waddinxveen, Boskoop en Gouda, evenement op cultuurdagen, sinds 15 jaar damlessen in GOUDA op scholen (met harry Clasquin) en verzorg elk jaar op scholen een aantal workshops. En sinds 1 jaar maak ik tientallen uittreksels uit jaargangen van heel oude kranten en tijdschriften. En dat wordt gedeeld met leden van DAMLUST (oa Harry Kolk) en enkele verzamelaars van miniaturen. Interesse ? Laat maar weten.
   Het boek van Hans van der Nap is/was een ware beleving. Voor mijn lidmaatschap kende ik Van der let, Aaldring, Van Bon via mijn ouders, Tot kort voor zijn overlijden heb ik 2 a 3 keer per jaar contact onderhouden met Menonides. Bij hem thuis en het dambord op tafel!
   Hilko, het gaat je goed en groet van Cor Barelds (Waddinxveen).

 3. Henk Kalk says:

  Hoi Siep,

  Hardstikke mooi stukje met een paar mooie foto’s. Neem Berend en Jos. Geweldig om te zien!!

  Gr.Henk

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.