Sneeuw en ijzel deren Hijken niet

SNA Heerhugowaard – Hijken DTC 1 6-14
DIOS Achterhoek – Hijken DTC 2 10-10
MTB Hoogeveen 3 – Hijken DTC 3 7-13

Hijken 1 ontsnapte al snel in westelijke richting aan de Code Oranje en won regelmatig (nou ja, bij vlagen bizar volgens Martin Dolfing) in Heerhugowaard. Wim Koopman haalde zijn tweede punt (uit 2) in de ereklasse. Alexander Schwarzman trof precies de goede Hijker: Aleksej Domtsjev. Geneutraliseerd. Toevallig was Arne van Mourik (problemist, schrijver, kampioen van Utrecht) ook in Heerhugowaard om met Ons Genoegen tegen SNA 2 te spelen. Diezelfde morgen sprak hij voor de Tros Nieuwsshow met Mieke en Peter over de bescheiden damwereld.
Bert Dollekamp beschrijft het geglibber in het DvhN.
Het tweede werd in Beltrum verrast door de arbiter. De afgesproken tijd van 13.00 uur stond garant voor een rustige veilige rit naar de Achterhoek. Toen om half één twee van de drie auto’s aangekomen waren, besloot de arbiter de klokken in werking te zetten, tot verrassing van de laatste vier Hijkers vijf minuten later. De Hijkers bleven koel met acht remises, onder andere voor de vier laatkomers. Bert Dollekamp versloeg Han Seinhorst met een halve hekstelling en Berend Plijter had te veel last van zijn voorpost tegen Ap van Ingen. Jaap Knipper haalde op miraculeuze wijze nog twee dammen nadat hij op de 34e zet een schijf verloor. Theo Stoverinck had naast zijn drie dammen nog twee schijven achter de lange lijn. Na 123 zetten gaf hij zijn winstpogingen op. Hoe ging dat ook weer met Otto Drenth tegen Hendrik van der Zee? Het was inmiddels zeven uur geworden en in plaats van de geplande Chinees trakteerden we Jaap en onszelf (inclusief Bert) op patat met kroketten. Hijken 2 behoudt kansen op lijfsbehoud! Over twee weken is MTB Hoogeveen aan de beurt, net als DIOS promotiekandidaat.
Het derde team hoefde niet verder dan Hoogeveen tegen het jeugdteam van MTB. Nicole was niet opgewassen tegen grootvader Riender. Egbert Koning strooide Eva Houtjes zand in de ogen met zijn Egbertzet 23-29, die een zet later de Egbertdam 24-30 25×23 19×50 opleverde.
Die 5 tegen 2 houdt ons wel bezig, eerst Aleksej en nu Jaap.

Gerrit de Bruijn schrijft er zijn over. Twee weken gelden won Aleksej (wit) met vier dammen en een schijf op 15 achter de lange lijn. Gerrit de Bruijn beschrijft in Hoofdstuk 3, hoe dat moet. Theo Stoverinck (zwart) zat tegen Jaap naast zijn drie dammen met schijven op 4 en 36 achter de lange lijn. De Bruijn beschrijft in Hoofdstuk 5 dit “onmenselijke eindspel”. Hij geeft een gunstige opstelling van de 3 dammen, waarbij de tegenpartij alleen remise haalt met een dam op 5 of 46 en een dam op 2, 16, 35 of 49. Het onmenselijke eindspel heeft de tweede dam op 3, 25, 26 of 48 , voor dat geval geeft De Bruijn het winstsysteem.
Maar misschien is het alweer anders sinds Kingsrow en de Zevenstukkendatabase. We zijn benieuwd te horen van Hilko!
De Bruijn beschrijft de winst van 5 dammen tegen 2 (waarvan minstens één op de lange lijn) in Hoofdstuk 2. Hilko merkte laatst tussen neus en lippen op, dat in dat geval een A4-tje genoeg is voor een winstsysteem. We zijn benieuwd naar dat A4-tje!
Nou goed, hier staat de laatste kans voor Stoverinck op een snelle winst.
Jaap heeft 65. 14-9 gespeeld. Inderdaad, 13-8 verliest door 4-10. Theo maakte het zich moeilijk met 65. … 41-47. Beter is 41-46. Wit kan dan alleen nog twee dammen halen door 9-13 31-36 13-18, maar dat is kansloos.

 

 
O ja, en Drenth – Van der Zee? De Oldehove – Drents Tiental 8-12, 10 november 1990. Na een zet of 70 had Van der Zee nog schijven op 26 en 31 achter de lange lijn. Daarnaast natuurlijk 3 dammen tegen 2 van Otto op de lange lijn. Hendrik dacht een goede tactiek uit: eerst een kleine 50 nutteloze zetten, waarna tenslotte 31 op 36 stond en 26 op 31. Dan wordt het eindelijk uitkijken. Maar er kwam weinig dreigends meer uit de bus, Hendrik lijkt vermoeider dan Otto. Remise na 136 zetten.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.