Strakke mandekking, bedwelming en lerend vermogen

Harry beleeft, seizoen 2, aflevering 6

Na een gezellige rit met Herm Jan en Kor kwamen wij ruim op tijd in Kampen aan om nog voor de wedstrijd een bakkie te nuttigen. Door het enthousiasme van Herm Jan was het eerste bakkie voor de “zeem” en werd er extra genoten van het tweede bakkie. Tevens werd Jaap Knipper feestelijk ontvangen na een korte afwezigheid door overzeese bezigheden. De opstelling werd door de spelers van Kampen enthousiast ontvangen omdat hun vooraf gemaakte toto en strijdplan goed uit kwam. En inderdaad het werd een middag “Strijd Sonder Spijt” voor alle 20 spelers.

Henk Kamminga was als een kind zo blij dat hij tegen Henk Kalk mocht spelen. Het strijdplan van Kampen was vooraf al duidelijk: de voorhoede van ons afstoppen en het middenveld beheersen en druk houden op de verdediging.

Ik kreeg de vriendelijke Arie Heikoop als tegenstander die bij zijn tweede zet duidelijk zijn intentie en opdracht bloot gaf. Hou het simpel en zorg dat de schijven zo spoedig mogelijk in het doosje verdwijnen. Ga voor een punt. Na 38 zetten was dan ook conform het plan van SSS een 8 om 8 bereikt.

Ondertussen werd duidelijk dat de strakke mandekking van onze spitsen Henk en Bert door Henk Kamminga en Piet Dijkstra effect had. Henk moest in het klassieke eindspel nog behoedzaam naar een remise schuiven. Bert kreeg na een slim offer enig voordeel maar kon dit niet verzilveren in winst. Onze “baltovenaar” Benjo Verbekt kreeg weinig grip op het bord. Bé Hensen schoffelde als een “John de Wolff” alle romantiek van het bord. Daarnaast werd Benjo ook nog langzaam bedwelmd door dampen van zijn tegenstander, achter buurman en enkele SSS fans. Een remise was hierdoor ook onvermijdbaar. In het “middenveld” liet Jaap Knipper zien aan Antoine Koster dat zijn overzeese reis Jaap goed heeft gedaan. Na een lichte omsingeling en uitdunnen ging Antoine voor de doorbraak ten koste van twee schijven. Jaap offerde vervolgens koeltjes ook een schijfje en brak ook door en pakte het punt.

Rik Smit liet in de opening tegen Gerlof de Jong zien nog steeds goed in vorm te zijn. Door enkele onnauwkeurigheden boog de stand om en moest Rik een list bedenken. Na wat theater en nadenkwerk kwam Rik met 21-26 en bood zijn tegenstander een schijfje winst aan. Helaas vertrouwde Gerlof dit terecht niet en zag hij de naslag. Vrij snel kwamen Rik en Gerlof dan ook tot remise. Ook Hans van der Laan was met Harwin Reuvekamp een remise overeengekomen. Het strijdplan van SSS om een 10-10 eruit te slepen kreeg echter te maken met het vuurwerk op het bord bij Berend Plijter en Harm Kist. Berend dwong Harm tot het nemen van een te dure dam en het incasseren van een dam voor Berend. Doordat Berend te snel het karwei wilde afmaken door de dam van Harm af te pakken vloog Harm na een vier om drie naar zijn tweede dam. Hierdoor moest Berend gaan “overwerken” om in dit megaeindspel op zoek te gaan naar de winst.

Kor was tegen de spits van Kampen Nico Lugthart in een eindeloze tijdnoodfase bezig om een remise binnen te slepen. Na 16 zetten had Nico verrassend veld 22 bezet. Dit bracht Kor even uit zijn spel en zijn schijven kwamen iets aan de rand. Door zijn eindspel van maandag tegen Hoogezander Albert Kamps wist Kor de remisemotief te vinden.

Dit lerend vermogen van eerdere partijen werd het beste ten toon gespreid door Herm Jan. Door de partij Presman-Sipma die Wouter verloor wist Herm Jan exact hoe hij moest winnen toen Wim Dekker op zet 44 naar veld 27 ging. Door deze winst kwam de tussenstand op 9-7 en moesten Berend en ik nog even voor twee puntjes zorgen.

In mijn partij had ik in de overblijvende 8 om 8 de stand van Arie iets laten splijten om licht voordeel te creëren. Toen ik begon te dreigen met een klein zetje besloot Arie 1 schijf te offeren. Doordat ik het liet aankomen op klassiek kon Arie in de overblijvende 5 om 4 doorbreken naar dam. Gelukkig wist ik mij enkele soortgelijke eindspelletjes te herinneren hoe de 4 om 2 te winnen is. Na 75 zetten gaf Arie dan ook op en het 11de punt was binnen. Berend had ondertussen ook een winnende 4 om 2 op het bord verkregen en kon ook na 75 zetten de felicitaties ontvangen. Wij waren als team zeer content met de 13-7 en gaan ook vol zelfvertrouwen naar de volgende ronde om de strijd aan te gaan tegen Het Noorden die nog steeds op koers ligt om terug te promoveren naar de hoofdklasse. In de terugrit naar Gieten is al een gedeelte van het strijdplan bedacht!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.