‘t Hieker Nust naar de Finale van Nederland

Rik Smit

Zaterdag 21 april Hijken.

Het was zover de halve finale Schooldammen ging van start. Met 11 deelnemende teams werd er gestreden voor 3 finale plekken. Met maar liefst 11 rondes beloofde het een dag vol spektakel te worden.

Hijken gebrand op een finale plek kwam met het sterke team: Chanel Otten, Wesley Schuring, Samanta Slager, Simon van der Velden en Roderick Veldhuizen. Deze 5 moesten het gaan doen voor Hijken.

Met een stralende zon en 11 enthousiaste teams ging de eerste ronde in de ochtend van start. Hijken de eerste ronde spelend tegen de Getijden uit Pieterburen begon goed met een 5-3 overwinning. Door een tactische opstelling werden er op de lagere borden punten gescoord. Met een ingecalculeerde nederlaag tegen de erg sterke Maurice Pool leidde dit tot een nipte overwinning voor Hijken.

De volgende 2 ronden volgden strakke overwinningen op de Bron 2 uit Marum (6-2) en de Tarissing uit Rinsumageest (8-0). Hiermee ging Hijken met de volle punten uit 3 wedstrijden alleen aan de leiding.

Ook in de Vierde ronde bevonden zich geen problemen voor de Heiker Nust. Met een duidelijke 7-1 overwinning op de Leister Igge 2 en een uitstekend spelende Chanel bleef Hijken op de Hoogste trede staan.

Vol enthousiasme werd er geroepen door Hijken kom maar op met die 5de ronde. In deze ronde kwam Hijken echter weer even met beide voeten aan de grond te staan. Hijken kreeg een pak slaag van de Leister Igge 1 uit Opeinde (0-8). Een ongeconcentreerde ronde met veel fouten van de Hijken kant leidde tot deze domper.

Het was tijd voor pauze. De teams konden even genieten van de stralende zon. Hijken niet meer aan de leiding dankzij de grote nederlaag in ronde 5 kon even bijtanken. Na wat duidelijke instructies en een peptalk ging Hijken met vol goede moed ronde 6 in.

Stand na 5 ronden:

1: De bron
2: ’t Hieker Nust
3: De Ark Dedemsvaart

In ronde 6 was Hijken weer bij de les en kwam met een 6-2 overwinning tegen de Eben Haëzer uit Ureterp weer alleen aan kop met 10 punten. Achter Hijken was het erg spannend met 3 teams op 8 punten.

Ronde 7 Hijken moest het opnemen tegen de nummer 2 De Bron. De zeer sterk spelende Chanel nam al snel de leiding voor Hijken met een uitstekende partij. De bron gaf zich echter niet zo snel gewonnen. In een zeer spannende wedstrijd werd het 4-4 met aan beide kanten 2 overwinningen.

 

In ronde 8 was Hijken een ronde vrij. Hijken kon zich even herstellen van de zware partijen en opladen voor de laatste 3 ronden. In deze ronde zag Hijken 4 teams tot op 1 punten komen. Opeinde, Nieuweschans, Marum en Dedemsvaart namen een gedeelde 2de plaats in met 10 punten.

In ronde 9 kon Hijken 1 concurrent zelf van zich afschudden. Hijken nam het op tegen de Ark uit Dedemsvaart. Deze werd hardhandig van het bord geveegd met een 8-0 overwinning voor Hijken als gevolg. Alleen de Bron en Leister Igge konden Hijken volgen in het geweld.

Ronde 10 Hijken nam het op tegen Nieuweschans. Nieuweschans dat alle rondes dezelfde tactiek hanteerde met hun sterkte speler aan bord 4 hield Hijken op 4-4. Natuurlijk had Hijken op de tactiek van Nieuweschans ingespeeld door ook hun sterkste speler op bord 4 te zetten. Helaas zat er door wat slordige en onnodige fouten niet meer in dan een gelijk spel. Het 4-4 gelijkspel zorgde wel voor een zekere plek in de finale schooldammen van Nederland. Met nog 1 wedstrijd te gaan Stond de top drie, 3 punten los van de nummer 4.

Stand:

1: Leister Igge
2: ’t Hieker Nust
3: De Bron 1

De laatste ronde. Hijken nam het op tegen de fontanus school uit Harderwijk in een slordige wedstrijd met vermoeid ogende spelers werd het 4-4. Met deze uitslag veranderde er niks in de top 3 en werd Hijken 2de achter de verdiende kampioen Leister Igge uit Opeinde. Hijken was dus door naar de FINALE! Samen met de bron en Leister Igge mag Hijken hun school vertegenwoordigen in de finale van Nederland.

Bij de prijsuitreiking was er nog een verrassing. De prijzen werden uitgereikt door de Wereldkampioen Roel Boomstra! Met hierbij ook nog de mogelijkheid voor een foto met Roel en natuurlijk een Handtekening. Natuurlijk werd hier veelvuldig gebruik van gemaakt. Roel was extra trots op Hijken, vooral omdat het hem nog nooit gelukt was om de finale schooldammen van Nederland te behalen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.