Travelling draughts player

Zaterdag 8 september 2018 vond weer de massasimultaan plaats bij Gerrit Misker. Ik ga het niet inhoudelijk over dit jaarlijks festijn hebben. Wij kunnen naar ik heb begrepen nog een indrukwekkend verslag tegemoet zien van Siep Buurke. In plaats daarvan geef ik in dit stukje een korte schets over de optimale (lees kortste) loopafstanden. Het zogenaamde “Travelling salesman problem”.

Ik heb zo goed mogelijk de gehanteerde tafelschikkingen bij Gerrit Misker proberen te reproduceren.

 

Kortste loopafstand voor een toeschouwer. Voor de eenvoud houden we geen rekening met botsingen met Jaguars enz. Deze “obstakels” denken we gewoon weg. Verder wordt de afstand tussen de drie bovenste borden in het plaatje en de “onderkant” geschat op 30 meter.

Links zien we de kortste loopafstand voor een toeschouwer (wanneer hij/zij alle borden wil zien).

Lengte van 1 omloop is 110 meter.

 

 

 

 

Hier de optimale loopafstand van Roel Boomstra (deelnemer geheel willekeurig gekozen uiteraard). Ook hier de tegenstanders van Roel op plaatsen in zoverre ik mij dat herinner. Roel loopt hier wel een keer dwars door een tafel. Het gaat echter om het idee.

Lengte van 1 omloop is 62 meter.

 

 

 

 

 

Er steeds van uitgaande dat er zich maar één tegenstander per tafelschikking (blauwe lijntjes) bevindt zien we links een nog kortere route. Ik heb niet gekeken naar de meest gunstige plekken van de tegenstanders onder de gegeven tafelschikkingen voor een nog kortere route.

Lengte van 1 omloop is 53 meter.

 

 

Zeker een speler voelt intuïtief wel aan wat een aantrekkelijke route is maar vergis u niet mathematisch valt er wel iets te kiezen. Met 10 tegenstanders zijn er 9!/2 = 181440 mogelijke routes.

Conclusie: De plekken van de tegenstanders zijn cruciaal voor de loopafstand!

Programma: Wolfram Mathematica 10

 

1 Response to Travelling draughts player

  1. Siep Buurke says:

    Vooruitlopend op mijn artikel over de damrun de vraag hoeveel kilometer loopt een gemiddelde deelnemer aan zo’n evenement. Er van uitgaande dat hij gemiddeld 60 zetten uitvoerd bij 10 partijen?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.