Vanuit het Eerste bekeken…

Door Jan Mente Drent

Hijken DTC 2 – OG Drachten 10-10

Zaterdag 17 oktober was het weer gezellig druk op damplaneet Hijken. Naast de tegenstanders uit Drachten waren ook dammers uit Raalte (TDT Salland CT) en Schiedam (Van Stigt Thans) aanwezig.

Door de afwezigheid van Ivan Trofimov bij het eerste, is deze wedstrijd door mij vanuit het Eerste bekeken en van commentaar voorzien. Met oud-wereldkampioen Anatoli Gantvarg als tegenstander was er weinig ruimte om nauwlettend de standen van onze spelers te volgen. Zo af en toe een glimp tijdens de wedstrijd en de rest een week later via Toernooibase…

Met de winst van Jaap tegen Iskander Al Sarayfi begon het goed. Iskander koos voor een Ghestem doorstoot en Jaap speelde dit rustig tegen. Daarbij had hij volgens mij al voor ogen om te gaan dreigen met de manoeuvre die op de 29e zet volgde. Of dit helemaal goed is tegen gespeeld door zwart, vraag ik me wel af: ipv het gespeeld 32. … 9-13 lijkt 22-27 en dan 27-31, x, x, 42-37, x, x en dan 9-13 beter. Wit kan namelijk het voordeel op zijn linkervleugel niet vasthouden: 30-24 lijkt door 13-18, 33-29, 14-19!, x, x en daarna 12-17 (met dreiging 17-21) verhinderd, en op een andere zet zal 4-10 volgen! In de partij tikte Jaap het netjes uit en kon hij net als tegen De Oldehove twee punten noteren.

Herm Jan zal zich meer voorgesteld hebben van zijn 20e zet. Het lijkt alsof hij zijn tegenstander (Jeroen Cremers) de kroonschijf ontneemt, maar mede door deze ruil krijgt Herm Jan zelf veel last van Coup Royal-achtige dreigingen. De uiteindelijke winnende combinatie na wits 34e zet lijkt daarna simpel, maar op dat moment is de stand ook al niet te best meer. Kansrijker was daarom op de 20e zet 37-31: wit kan toewerken naar een goede kettingstelling …

Aan de remisepartij van Siep tegen Jan Hoogterp valt weinig toe te voegen. Beide degelijk en als het spannend lijkt te worden, dan is de weg naar remise dichtbij. Zo leek het ook te gaan bij Benjo tegen Sipke Doller. Alleen miste Benjo de afslag naar de remise en gaf hij een 2-om-3 weg. Wederom ‘Balen voor Benjo’, hopelijk heeft hij tegen DC Fryslan de (dam-)combinatie beter onder controle…

Ook jammerlijk was de nederlaag voor Rik tegen Richard Koot. Evenals in zijn vorige partij tegen Douwe Kootstra gaf Rik zijn tegenstander de aanval en zag hij (volgens mij terechte) kansen in de omsingeling. Tegen Kootstra kon Rik zich nog redden, tegen Koot was het plotseling echt voorbij.

Na afloop van de wedstrijd kon Henk mij gelijk vertellen dat hij in zijn partij tegen Wopke de Vries op het einde de winst had laten lopen. Op Toernooibase staat ondertussen hetgeen Henk had moeten/willen doen…

Gelukkig brak vanaf dat moment toch de zon nog door. Kor speelde op karakteristieke wijze tegen Henk Jonker. Vanaf wits 25e zet is het lastig geworden om de stand nog te vereenvoudigen en dat staat Kor ook niet toe. Hij neemt het heft in handen en drukt zijn tegenstander vakkundig van het bord af: 6-8. Harry kon tegen Eake Roosma iets minder druk op het bord zetten, maar de klok van zijn tegenstander tikte wel door. Volgens Toernooibase zelfs zo hard, dat er een klokwinst voor Harry volgde! Hiermee was de stand weer in evenwicht.

Van Bert ontving ik een herkenbare (vooral het moment dat Bert voor zekerheid kiest, terwijl zijn tegenstander niet de beste zet zou spelen) persoonlijke analyse, die ik daarom ook letterlijk overneem:

“Je zou zeggen, dit keer niet best van Bert. En toch was ik best tevreden over mijn eigen partij, al was het maar omdat ik alle zetjes van importantie heb gezien. De dam op zet 34 heb ik na drie kwartier puzzelen gelaten voor wat het was. Ik zag niet scherp hoe ik damvangst kon verhinderen waarna het zomaar eens op een drie om 1 remise kon uitlopen. Dus de schijven op het bord gehouden. Tot ik op zet 49 weer voor een lastige keuze stond. Bij analyse bleek dat mijn geachte tegenstander het na 49. … 11-17 !? gewoon fout had gedaan met 50.24-20? 17-21!! en omdat 31-26 faalt op 18-23! en slaan naar 42, moet wit (als ie het dan wel ziet) offeren met 29-23 en 31-26 met geweldig eindspel voor zwart. Maar ja, redeneerde ik, een positioneel niet zo onderlegde speler kan ook maar zo op 50.35-30!! komen en dan is het zwart die remise moet maken. Zodoende toch maar de partijvariant. Qua sport is het dan toch wel mooi dat Kooi alsnog feilloos op de 3 om 1 afkoerste. Aangezien op dat moment Berend nog niet veilig was heb ik nog even doorgespeeld en een van de Friezen ingefluisterd dat als Gabriël Heerema remise zou aanbieden, ik hetzelfde zou doen. En zo geschiedde: 1-1.”

Uit de wandelgangen hoorde ik achteraf dat Berend vooraf was geadviseerd om eens een ander opening te spelen. Zijn lef is beloond: leuke partij en goed resultaat (in het blauw). Zelfs bij analyse in Toernooibase blijkt dat er ‘gewoon’ geen kans was voor Gabriël! Daarmee was de spanning bij het Tweede voorbij en het punt alsnog veilig gesteld.

Moeten we hiermee als Tweede tevreden zijn? Vooraf gezien had ik op meer gerekend (Henk had met de ruil ‘Harry voor ondergetekende’ al een goede zet gedaan), maar gezien het wedstrijdverloop is 10-10 een gezonde uitslag. Hierdoor hebben we al veel meer punten dan vorig jaar na 3 wedstrijden en omdat we ook altijd nog een aantal extreem goede wedstrijden spelen, zullen we ons dit jaar met gemak handhaven (in de middenmoot).

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.