Verslag Hijken DTC-WSDV 13-2-2016

Door Wouter Wolff

Op de grauwe zaterdag 13 februari toog het eerste tiental van Hijken richting Wageningen, voor de eerste maal, aangezien Wageningen dit seizoen voor het eerst in de Ereklasse speelt, na een korte doch gezellige bijeenkomst bij Jan Ekke met enige hersenopwarmers, zoals het vraagstuk hoeveel dammen er nodig zijn om een vijandige dam te vangen op een dambord van oneindige omvang.

Voor aankomst in het speelgebouw in Wageningen, één van de naar het schijnt vier speellokalen in het land alleen gebruikt door een damclub, moesten Ivan, Harm en Hans nog opgepikt worden op station Ede-Wageningen, een station met een in mijn ogen verkeerde naam, aangezien dit station zich duidelijk bevindt in Ede en zo’n tien kilometer van Wageningen. Na het knusse laatste deel van de reis -we zaten met het voltallige team in twee auto’s- en enige parkeerperikelen, konden we rustig acclimatiseren onder het genot van de kennis tegen welke tegenstander gespeeld zou moeten worden, aangezien de teamopstellingen al om 11.20(!) uitgewisseld werden. Overigens waren toen zowel WSDV 2 als hun tegenstanders nog in geen velden of wegen te bekennen.

Roel, op bord 1, was als eerste klaar na zo’n drie uur spelen, en gaf het goede voorbeeld door te winnen van Rik Keurentjes. Hij koos het avontuur met een Hoogland-aanval na een wat flauwe openingsbehandeling van Rik en won met een lichte combinatie in een voordelige stand. (2-0)

Jan Ekke was van te voren gewaarschuwd voor het vereenvoudigende spel van Jesse van Beek. Hij probeerde het nog wel maar de vrede werd even later toch getekend. (3-1)

Auke liep een paar keer op de vroeg ingezette flankaanval van Heike Verheul en had wat druk op de vijandelijke korte vleugel. Hij liet zich vrijwillig opsluiten in een hoge korte-vleugelopsluiting en Heike had grote problemen door de hangende structuur. Op het einde liep ze helemaal dood. (5-1)

Hans speelde het half-open klassieke spel van Matthias de Kruijf tegen, maar ruilde even later de boel weg en na wat onschuldig gemanoeuvreer gingen beiden akkoord met een puntendeling. (6-2)

Harm en Johan Sterrenburg schuwden de strijd niet, het leek erop dat Harm een aanval ging omsingelen, maar het inzetten daarvan werd steeds maar uitgesteld en tenslotte onmogelijk gemaakt door het innemen van een korte-vleugelopsluiting, die voordelig leek voor Harm. In wederzijdse tijdnood koos Johan voor een zeer kromme opbouw, maar het lukte Harm niet om te profiteren. (7-3)

Aleksej bereikte niet zoveel tegen Marcel Monteba en remise was de terechte uitslag. (8-4)

Ivan toonde respect voor Jan Groenendijk en hield hem probleemloos in toom. (9-5)

Wouter Wolff had een leuk partijtje tegen Fred Ivens, de gesloten hekstelling werd principieel tegengespeeld, maar optisch voordeel werd geen echt voordeel en de boel werd er maar af geruild. (10-6)

Jacob had tegen Ester van Muijen gelijkwaardig klassiek, maar na een afwikkeling resulterend in een wederzijdse aanval op de vijandelijke lange vleugel leek Jacob de betere papieren te hebben, doordat zijn verdediging er stabieler uitzag. Hij kwam erg dichtbij, maar met een offertje wist Ester het vege lijf nog te redden. (11-7)

Als laatste was Wouter Sipma nog bezig, hij speelde de passieve opening van Jannes Kromhout opmerkelijk tegen uit angst voor een kettingstelling, en ging in klassiekige structuren toch in een opsluiting staan, een korte-vleugelopsluiting. Het zag er niet zo best uit, volgens de Wageningse website zou Jannes zelfs gewonnen hebben gestaan. In de partij liep het anders; Wouter kreeg een licht voordelig eindspel dat echter secuur verdedigd werd. (12-8)

Daarmee was aan de wedstrijd alweer een einde gekomen en keerden de spelers huiswaarts, sommigen tevredener dan anderen met individuele partijen, maar iedereen blij met de teamoverwinning. Weliswaar was het niet een hele ruime overwinning, maar toch zeker een regelmatige.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.