Wouter Wolff Wereldkampioen!

Een kop die je voor dit WK dammen niet verzonnen zou hebben. Maar toch is het geen onrealistische gedachte. Deze titel schreef ik voordat hij in de eerste ronde van Martijn van IJzendoorn won. Over geluk in de voorrondes had Wouter niet te klagen. Maar is geluk niet met de besten? Toen ik perschef bij het WK dammen in Emmen was, vroeg een journalist mij of Jan Groenendijk wereldkampioen kon worden. Ik zei toen dat dat erg onwaarschijnlijk was. Maar wat wist ik er nou helemaal van. Jan had kampioen moeten worden, had het zelfs in eigen hand. Op basis van het voorseizoen was het zeker niet waarschijnlijk. Dit werd dus gelogenstraft. Waarom zou Wouter ons ook niet verbazen.

Het blik supertalenten in Nederland is groot en vol, dankzij het talentenbeleid dat de KNDB de afgelopen jaren heeft weten vol  te houden.  Het is ook mooi dat Wouter onze clubgenoot is. De wereldtitel kan nu de komende jaren bij Hijken blijven.

Dromen over een match tussen twee clubgenoten die beide in Groningen wonen, het is te mooi om waar te zijn. De voorrondes werden ontsierd doordat onze wereldkampioen Roel Boomstra zich niet plaatste. Het was sowieso belachelijk dat hij als wereldkampioen geen vrijplaats voor de finale van het WK gekregen heeft. En door domme pech plaatst hij zich dan niet. Want afhankelijk zijn van je tegenstanderrating is pure loting. Gelukkig kan Roel zich nog herstellen in de volgend jaar te spelen revanchematch. Ook het niet plaatsen van Jan Groenendijk is opmerkelijk. Zo doen de spelers die vorig jaar nog een match om de wereldtitel speelden eenvoudigweg niet mee in de finale van dit WK!

De publiciteit van dit WK is overigens bijzonder slecht. De knulligheid van de toernooisite en de late vermelding van de uitslagen zijn daar voorbeelden van. De relatief weinig aandacht die dit evenement in de Nederlandse media krijgt is een andere. Het moet toch mogelijk zijn meer aandacht voor dit WK dammen te krijgen. Zeker door de grote successen van onze jonge spelers. Na het vorige WK was er juist een goede golf aan publiciteit, waar we bij dit WK weinig van terug zien. Uitgezonderd het Dagblad van het Noorden, natuurlijk. Hopelijk trekt dit nog wat bij, zeker als Wouter het zo goed blijft doen.

Ook heb ik mij verbaasd over het deelnemersveld. Wie is Gerrit Alink en waarom deed hij mee aan het WK namens Nederland en bijvoorbeeld niet de nummer 7 van de wereldranglijst Martin Dolfing?

Dat Wouter Wolff kansen moet worden toegedicht is alleen al op basis van de uitslag van de voorronde in groep C, als je een punt voor Tsjizjov en Boomstra weet te eindigen, hoor je bij de kanshebbers, punt. Het kon dan ook wel eens een legendarisch toernooi worden, waarin het mogelijk is dat we de jongste winnaar ooit krijgen. Het zou zomaar kunnen. Veel liefhebbers zullen met plezier dit toernooi volgen via hun computer.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.