11 mei 2013 – 3

Vooruitblik WK-match

Morgen begint in Tallinn de strijd om het belangrijkste titel in het dammen: de wereldtitel. De twee opponenten zijn de Russische grootmeesters Alexander Georgiev (winnaar wereldkampioenschap 2011) en Alexander Schwarzman (’wereldtitelhouder’, winnaar van de WK-match in 2009, tegen Alexander Georgiev).

Er wordt volgens een geheel nieuw format gespeeld, dat op de site (zie beneden) wordt uitgelegd. Het komt er in het kort op neer dat er elke dag (7 in totaal) wordt doorgespeeld tot er een beslissing is gevallen, maar de partijen met normale speeltijd blijven het meest belangrijk; wie daarin na 7 partijen voor staat, heeft de match gewonnen. Bij 7-7 worden de partijen met minder bedenktijd beslissend.

Georgiev-Schwarzman

Dat format ziet er mooi uit en zal voor meer spektakel zorgen dan bijvoorbeeld de aloude 20 partijen-durende match. Toch heeft het ook enkele nadelen; als de beslissing zou vallen door een blunder in de partijen met versneld tempo, dan doet dat geen recht aan het niveau van de spelers. De WK-match van 2009 werd mede beslist door een dergelijke blunder. Zie diagram. Wit staat onder druk, maar nog niet verloren. Echter speelde Georgiev, met wit, 41-36?? en Schwarzman hoefde niet lang na te denken…

Over de spelers: Georgiev is de creatieve rekenaar met een bijzondere stijl, terwijl Schwarzman de superieure strateeg is. De botsing tussen deze stijlen is altijd een lust voor het oog en ik verwacht dan ook spectaculaire partijen! Ik schat Georgiev hoger in bij de partijen met normaal tempo en in de rapid, waarin hij alle tijd heeft om zijn creativiteit en rekenkracht in te zetten. Schwarzman zal in de blitz- en LG-barrage-partijen favoriet zijn, aangezien hij daar zijn uistekende positiegevoel kan inzetten. De onderlinge uitslagen van de laatste jaren ondersteunen dit beeld. Ik ben benieuwd hoeveel van deze voorspelling overblijft! Mijn enige echt wens voor de match is echter dat het niveau hoog is en de beslissing niet op een onbenullige manier valt…

De match begint morgen om 11 uur Nederlandse tijd en is te volgen via http://www.wcmm2013.fmjd.org/ onder het kopje Live Games. Op andere dagen begint de match om 9 uur.

<<< 10 mei 2013

>>> 12 mei 2013

4 Responses to 11 mei 2013 – 3

 1. Bert Dollekamp says:

  Ha Wouter,

  Wat een moedige en naar ik aanneem vooral leuke onderneming.
  Even over die vorige WK match. Die zet 41-36 was meen ik een geval van verkeerde oog-hand coordinatie. Georgievs brein was 48-42 van plan maar zijn motoriek besliste anders. Ook dat is sport als je het mij vraagt.
  Zelfs het Groninger kampioenschap is ooit op vergelijkbare wijze beslist. Nico Werkman de held en ik de schlemiel.

  Wouter succes met je tocht!

  Bert

 2. woutersipma says:

  Inderdaad! Laten we hopen dat Georgiev morgen al de spanning in de match weer helemaal kan terugbrengen! Nu is het Georgiev die de risico’s neemt; als hij op een voorsprong zou komen, moet ook Schwarzman vol op winst gaan spelen!

 3. herm jan brascamp says:

  De eerste dag is overeenkomstig de voorspelling verlopen!

 4. herm jan brascamp says:

  Snel naar Tallinn, een prachtige stad en Hotel Dzingel! En eten bij Solaris.
  Haha, 21-27 is het niet.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.