15 februari 2015 – 34

Aan alle damorganisatoren: match!

Dit artikel heeft op zich niets te maken met de (nog niet georganiseerde) match om de wereldtitel tussen Georgiev en Ndjofang. Ik hoop natuurlijk ook dat deze match zo snel mogelijk (op waardige wijze) wordt georganiseerd, maar in onderstaande doel ik daar niet per se op. Voor een kritische blik op het uitblijven van die WK-match – en meer zeer leesbare stukjes over dammen! – zie de blog van Tjalling van der Bosch, ‘Huizumer Highlights’.

Dit is een bericht ter inspiratie! En wel voor het organiseren van een match!

Ik heb in mijn damcarrière inmiddels meer dan 20 open toernooien gespeeld en vrijwel allemaal met hetzelfde systeem: één grote groep dammers met een Zwitsers systeem. Dat is natuurlijk de beste oplossing voor een dergelijk grote groep, maar is voor meten van krachten van (top)spelers niet het meest geschikt, vanwege de niet wegneembare toevalsfactor. En hoe leuk ik het spelen van toernooien ook vind, eerlijk gezegd gaat die toernooivorm me ook een beetje vervelen…

In dammagazine ’Hoofdlijn’ heb ik in de evaluatie van Heerhugowaard Open 2014 al eens een lans gebroken voor de terugkeer van de verdwenen rondtoernooien (Bijlmer, Goes, Seaport Masters, enz. enz.). In dat format speelt iedereen tegen dezelfde spelers en is de ranglijst dus betekenisvoller. Nadeel is dat er een flinke sponsor (of een flink aantal sponsors) nodig is om interessante, sterke spelers te trekken.

match Schwarzman-Georgiev

De laatste match, Schwarzman versus Georgiev om de WK-titel (2013)

Daarom wil ik graag een andere competitievorm voorstellen: een match! Voor een interessante match is geen enorme sponsorbijdrage nodig, maar het is wel een goede, om niet te zeggen ultieme, vorm van krachtmeting. Bovendien is het als open toernooi een kleine moeite om één bord extra neer te zetten, terwijl je er een hoop voor kunt terugkrijgen! Binnen dit format is verder nog veel ruimte voor interessante variaties. Mijn inspiratie komt van mijn bezoek in december aan het Schaakfestival Groningen (waar naast een open toernooi ook twee themamatches georganiseerd werden) en van de DuWo toernooien tussen 2003 en 2007. Ik noem een aantal mogelijkheden:

 • Simpelweg twee sterke spelers (bv. top 10 FMJD-rating)
 • Talent vs GMI of ’opkomend vs gevestigd’
 • Duel tussen de ’nieuwe’ en ’oude’ generatie topspelers
 • ’Kampioen-uitdager’ match, waarbij de winnaar van het open toernooi de ’kampioen’ mag uitdagen, zoals (vooralsnog niet…) bij de strijd voor de wereldtitel
 • Drie/vier/vijf/zeskamp, waarbij als een speler vrij is, commentaar geeft op de partij(en)
 • Etc.

Bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk toepasbaar voor mannen, maar óók voor vrouwen; daar is tegenwoordig ook een interessante strijd tussen de generaties. Het zou geen gek idee zijn deze krachtmeting vaker te laten plaatsvinden dan het jaarlijkse EK/WK. Wellicht is er ook een man-versus-vrouw-match denkbaar?

Een erg belangrijk doel voor een match (en eigenlijk elk evenement) moet volgens mij zijn: het promoten van de damsport. Wanneer de juiste opponenten zijn gekozen, levert dat een reeks interessante, hopelijk unieke partijen op, zodat andere dammers daar hopelijk van smullen! Waar de meeste topspelers in het Zwitsers systeem het zich eigenlijk niet kunnen veroorloven om een partij te verliezen en dus enigszins op safe moeten spelen, is deze remmende werking er niet in een match. Het op winst blijven spelen bij een voorsprong voor één van de spelers kan aangespoord worden door een grotere overwinning méér te belonen. En overigens: wanneer een tweestrijd slechts remises oplevert, hoeft dat niet te betekenen dat het saai was. Tegenwoordig zijn er ook al voldoende manieren bedacht om toch een beslissing te forceren.

Verder is een match makkelijk te verslaan door de pers, makkelijker dan een Zwitsers toernooi, waarbij de ranglijst en paringen voor leken nauwelijks te volgen is. Bovendien kan de keuze van spelers (een local hero of anderzijds interessant persoon) een aantrekkelijk verhaal opleveren.

Ten slotte is een match ook nog geschikt om te experimenteren; er zijn immers maar twee mensen die het met elkaar eens moeten zijn over de regels: de spelers zelf! Als voorbeeld noem ik een alternatief speeltempo: het ’schaaksysteem’ met bijvoorbeeld 2 uur voor 50 zetten, daarna Fischer-systeem met 30 minuten + 1 minuut per zet.

Ik zie dus veel mooie kansen/mogelijkheden voor een match! Hopelijk spreekt dit aan en zijn er organisatoren die dit willen oppakken. Het mooie is ook dat organisaties vrij zijn om te kiezen wie ze willen en zo de match naar hun (en de spelers’) wensen kunnen invullen. Ik ben benieuwd wat de eerste match zal zijn. Groenendijk-Heusdens? Slump-N’diaye? Georgiev-Ndjofang?! Boomstra-Shaibakov? Verheul-Tkatsjenko? Ik roep maar wat.

<<< 15 februari 2015

>>> 19 juni 2015

2 Responses to 15 februari 2015 – 34

 1. Hoi Wouter,

  Succes allereerst tegen Georgiev. Ik denk dat je zeker een punt hebt met je match voorstel en ben benieuwd wat de ervaring wordt in Nijmegen. Mij lijkt het leuk om een knock-out toernooi te spelen. Zoals tennissers elke week doen. Tijdens mijn damvakantie in Mali waar gemiddeld maar 1 bord per 10 spelers was, kwam ik erachter hoe leuk het was om de hele tijd toeschouwers te hebben. Op de straat van Mali gold de simpele regel, de verliezer staat op.

  Mijn droom blijft om zo’n toernooi een keer in Nederland te organiseren, maar ik ben bang dat als ik maar 3 damborden neerzet bij 30 deelnemers er meteen rellen gaan uitbreken. Ik denk zelfs met 10 damborden en 30 deelnemers dat de deelnemers het al niet pikken.

  Dat is misschien voor een andere keer, voor nu veel succes en maak er een succes van!
  Richard

 2. Harry de Groot says:

  Wouter een goed verhaal lijkt mij zo. Op 10 maart 2013 hadden Kor en ik een match tussen wereldkampioen Alexander Georgiev en Nederlands kampioen Roel Boomstra georganiseerd in het voetbalstadion Gjaltema te Veendam. Dit alles ter ere van onze opa Kornelius de Vries. Deze ervaring leert dat de partijen op de web massaal werden bezocht en veel studiestof heeft opgeleverd. Daarnaast een goed verhaal en foto in de krant. Een aandachtspunt was toen wel het achterwege blijven van grote aantal damliefhebbers op de speellocatie. Daarom ook eens met je voorstel om zulke matches te combineren met een damevenement. Groet, Harry

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.