Hans voorzag thriller na “Thriller”

Verslag Hijken DTC 1 – DC Apeldoorn, door Jan Ekke de Vries

Goedgemutst haalde ik Hans van de trein in Hoogeveen.  Een vrolijke stoet aan anekdotes, fragmenten en flankerende verhalen passeerde in hoog tempo de revue. In Hijken aangekomen verstomde het gesprek even bij het horen van Michael Jacksons “Thriller”. Op de parkeerplaats bleven we nog even zitten om de kraker af te luisteren.  Naast achtergrond informatie over het nummer werd uiteraard de link gelegd met de wedstrijd. Een vooruitziende blik?

De eerste partij leek in zichzelf al een thriller. Wouter Wolff bereikte een razend ingewikkelde stelling tegen Frerik Andriessen. Andriessen namen een dure dam die echter snel in remise resulteerde (1-1).  Kansen leken zich voor te doen op mijn bord tegen Joost Hooijberg. Een gezonde flankaanval zwakte echter af wat in kracht en de vrede werd getekend (2-2). Er leek geen vuiltje aan de lucht omdat naast me Auke Scholma verschrikkelijk huis hield tegen Cees Groen. Meerdere plannen leken naar winst te voeren, Auke koos voor het meest fraaie plaatje. Chapeau (4-2)!

Met de voorsprong door Auke ingezet vertrouwde Alexei Domchev het beproefde recept niet meer omdat Jan Mente Drent naast hem inmiddels op spitsroeden liep tegen van der Zee en de teamzege hem nog niet veilig leeg. Hij startte een initiatief tegen het gewapend beton van Hein Meijer en overzag daarna een finesse die hem de partij kostte (4-4).  Roel Boomstra zette Hijken onmiddellijk weer op voorsprong na een prachtige winstforcing tegen Michiel Kloosterziel (6-4).  Al vroeg in de middag ging Harm Wiersma vol de aanval in tegen Jasper Lemmen. Lemmen gaf geen krimp en bereikte zelfs een voordelige stand die Harm adequaat naar remise afhandelde (7-5)

Henk Kalk kreeg naar eigen zeggen ook niet het spel wat hij graag wilde. Gep Leeflang ging voluit en perste de ene na de andere aanvalsgolf eruit. Henk liet zich niet imponeren en wikkelde bekwaam af naar remise (8-6).  De thriller op het bord bij Hans Jansen bleef uit tegen een van de grootmeester aan Apeldoornse zijde Alexander Presman. Er werd lang gestreden, maar de remisegrenzen bleven in tact (9-7). Helaas koos Jan Mente in het middelspel voor een verkeerd plan waardoor van der Zee steeds beter kwam te staan. Met nog weinig bedenktijd vond Jan Mente geen nooduitgang meer en we zagen Apeldoorn langszij komen: 9-9.

jan_ekkeEn toen de ontknoping van de Thriller. Wouter had na een fraaie aanval Bas Messemaker in het nauw gedreven en bereikte een voordelig eindspel met een schijf meer. Een uur lang keek heel Hijken en Apeldoorn ademloos toe. Keer op keer werd in de laatste of voorlaatste seconde door Wouter een zet afgegeven waarna weer een bonusminuut op de klok kwam voor de volgende zet.  In de diagram stand had Wouter 37-23 gespeeld. Na 3-20 won Bas een schijf terug en bleef op de been. Wouter had het nog kunnen proberen met 37-41. Na 2-8 volgt dan fraai 19-13 en 41-14 met winst.
Zo eindigde de aangekondigde Thriller in 10-10 en maken we ons op voor het volgende topduel tegen Witte van Moort over twee weken.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.