Hijken 2 – Heerenveen: 10-10

Door Kor de Groot

Op een mooie nazomerdag speelden Hijken 2 en Heerenveen in het Hijker dorpshuis de 4e ronde van de landelijke competitie. De einduitslag was een puntendeling met 10-10, waardoor Hijken 2 de 4e plek in de 1e klasse A heeft kunnen behouden met 5 punten uit 4 wedstrijden.

Vooraf was bekend dat het een spannende wedstrijd zou worden, het ratingverschil was slechts 11 punten gemiddeld per speler in het voordeel van Heerenveen. Gerben de Wit ontbrak door een werkbezoek in het buitenland. Hijken 2 had twee invallers (door afwezigheid van Benjo Verberkt en Hans van der Laan) en had zware ‘kanonnen’ als vervangers ingezet met Anton Saman en Harry Vosmeijer.

Op de borden 1 en 2 wist Heerenveen 4 bordpunten af te snoepen door winst van Peter Veltman tegen Rik Smit en winst van Johnny Modderman tegen Jaap Knipper. Rik stond volgens Peter onder druk (kijk hier) en voorzag een slagzet niet. Jaap en Johnny hadden een eindspel met overmacht voor Johnny. Gelukkig werd het verlies gecompenseerd door een knappe remise van Herm Jan Brascamp tegen de altijd sterk spelende Sjoerd Koopman. Sjoerd liet qua kledij letterlijk zien dat het een mooie nazomerdag was … Harry Vosmeijer wist de winst te behalen tegen Marten Zijlstra door een klassiek eindspel met omsingeling waarbij offeren en de hand geven de enige uitweg was voor Marten. Harry: knap de vooraf besproken eventuele winst was een feit! Zelf wist ik gelukkig de winst te behalen tegen Peter Achterstraat, Peter bezweek door een combinatie onder ‘driezijdig’ druk: 1. ik wist dat hij tot heden 0 punten had uit 3 wedstrijden 2. enige tijdsdruk in het eindspel 3. nadelige stand voor Peter. Op bord 4 wist Harry de Groot, door een ongelukkige openingsruil met als gevolg nadeel, het nadeel gelukkig om te zetten tot remise, Aize Plantinga liet een aanvallende zet met schijfwinst aan zich voorbij gaan door ‘angstvallig’ te ruilen tot remise. Berend en Jos Plijter wisten beide met remise de wedstrijden af te ronden, Berend knap tegen Tjipke Smedinga, Jos tegen Ieppie Poepjes Koopman. Teamcaptain Rob Knevel wist een keurige remise te halen tegen Wim van der Molen. Anton Saman ging vroegtijdig naar de 6e lijn met als enig doel twee bordpunten, helaas liet Henk Hosper zich de kop niet gek maken en behaalde hij het 10e bordpunt voor Heerenveen waardoor 10-10 een feit was.

Hijken 2 kan zich op gaan maken voor de volgende ronde tegen Huizum 2 op 12 november, die gemiddeld 19 ratingpunten per speler meer hebben … “de messen” kunnen geslepen worden om de 4e positie te behouden!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.