Hijken boekt wederom monsteroverwinning op Lunteren.

Door Henk Kalk

Zaterdag 8 Januari j.l. was Des Lunteren te gast in de Dorpshoeve van Hijken. Het zou een wedstrijd worden waarin wel heel bijzondere dingen gebeurden. En dan betreft het niet alleen de einduitslag. Voor de tegenstander die dag heb ik op de een of ander manier veel bewondering. Dat ligt hem in het feit dat dit team uitkomt in de Ereklasse met veel spelers die daar al sinds hun jeugd spelen. Vorig jaar hebben ze zich goed gehandhaafd in de Ereklasse en ook dit jaar lijkt het weer te gaan lukken.

Dan nu de wedstrijd. Schrijver dezes was gekoppeld aan de jeugdige Harm Jan Lammers. Tot nu toe had deze speler prima gepresteerd en stond dan ook op de topscorerslijst met een plus drie score. Na een interessante openingsfase beging Lammers  echter een ernstige fout die hem op schijfverlies kwam te staan zonder enige compensatie. Zijn tegenstander  was dan ook op weg om de zege binnen te halen toen er opeens onverklaarbare dingen gebeurden. Om de partij mooi te beslissen besloot de Veendammer een slotcombinatie in te zetten die even daarvoor in zijn berekening  nog als onmogelijk werd bestempeld. Hij meende echter op het laatst een prachtig tempo te hebben gevonden om de gewenste dam op het bord te krijgen. De gedachten werden ook de werkelijkheid zodat Henk even later tevreden (achteraf maar voor 3 seconden) de felicitatie van zijn tegenstander in ontvangst nam. Meteen zei Edwin van Hierden dat de combinatie helemaal niet klopte en dat Harm Jan  met zijn dam 2 schijven kon slaan. Vol ongeloof keken ze hem beiden aan en zetten de stand nog even weer op het bord en inderdaad de combinatie klopte van geen kant. Tevredenheid maakte plaats voor hulpeloosheid. Het ging hier toch niet om een of andere diepe berekening die niet klopte (Matthijs de zoon van Henk zag ’s avonds wel dat de dam twee stukken kon slaan). Henk stelde de arbiter voor om maar 0-0 op het notatiebiljet in te vullen. Natuurlijk was dit een onzinnige opmerking maar het ging meer om het gevoel na zoiets onwaarschijnlijks. Echt frappant blijft natuurlijk wel dat ook zijn tegenstander meeging in de hersenspinsels.

Er gebeurden die dag nog meer bijzondere dingen. Op het bord van Wouter en Daniel Merkus haalde Wouter een combinatie uit die hem uiteindelijk twee dammen opleverde. Dat deze afwikkeling hem een lastig tot verloren eindspel had kunnen opleveren was nauwelijks te berekenen. Nu liep het uiteindelijk met een sisser af. In de partij tussen Jan Ekke en Monteba ging Jan Ekke naar verluidt op zijn 48e zet door de vlag. Dit werd echter door niemand opgemerkt. Na de  gespeelde 50 zetten had Monteba nog steeds een ruimschoots winnende positie maar hij begon op een gegeven moment spoken te zien. Al deze gekkigheid resulteerde uiteindelijk in remise. Roel won zijn partij tegen Arjen Timmer. Deze richtte zijn stand zo vreemd in en dat was vragen om problemen (die hij dan ook kreeg). Jacob speelde tegen Hermen Kroesbergen een spannende hekstellingspartij waarin hij op een gegeven moment de spanningen had moeten opvoeren om goede kansen te krijgen. Hij koos voor wat anders. Dit leverde jammer genoeg niet meer op dan remise. Maikel Palmans moest het deze zaterdag hebben van kleine fijne werk. Hij wist zijn tegenstander Cousijnsen te vloeren in een 3 om 3. Martin en Alexeï behaalden allebei een regelmatige zege. Michiel keek tegen een niet al te beste stand aan. Zijn tegenstander Aldert van Eck had een prachtige aanval. Maar Michiel’s creativiteit leverde hem toch nog de overwinning op. Ten slotte speelde Hans tegen Edwin van Hierden remise. Mijns inziens een verdiend resultaat. Al met al resulteerde dit in een 16-04 overwinning. Op naar Dammers uit Oost en proberen onze goede reeks voort te zetten.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.